ضرورت بهره گیری از فرصت ها و تهدیدهای حوزه امنیت غذایی/ می توانیم بازار خود را تامین کنیم
ضرورت بهره گیری از فرصت ها و تهدیدهای حوزه امنیت غذایی/ می توانیم بازار خود را تامین کنیم
ره نگار/ رمضانی، مراقبت از محصول و مدت زمان نگهداری آن را بسیار حائز اهمیت دانست و تاکید کرد: بهره گیری از فرصت ها و تهدیدهای حوزه امنیت برای مهندسین کشاورزی ضروری است.

ره نگار/ رمضانی، مراقبت از محصول و مدت زمان نگهداری آن را بسیار حائز اهمیت دانست و تاکید کرد: بهره گیری از فرصت ها و تهدیدهای حوزه امنیت برای مهندسین کشاورزی ضروری است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ره نگاران- نوشین کریمی: محدثه رمضانی املشی _ بانوی نخبه گیلانی است که موفق شده برای اولین بار در دنیا دستگاهی طراحی و تولید کند که با فناوری امواج رادیویی تخم و لاور خرک “شپشک” برنج از بین برود.

این پژوهشگر که متولد آذر ۷۲ و دارای کارشناسی اقتصاد کشاورزی و حقوق و نیز دانشجوی ارشد توسعه روستایی است در خصوص نوآوری خود در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری اظهار کرد: دستگاه از بین برنده شپشک غلات و به ویژه برنج، قابلیت این را دارد که همه غلات را از شپشک و لارو محفوظ نگه دارد و اگر محصولی نیز آلوده شود، لارو آن را هم از بین ببرد.

وی افزود: این دستگاه در ۲ مدل فروشگاهی و کارخانه‌ای به صورت نوار نقاله طراحی شده و برای مدل خانگی نیز به صورت کابینی ساخته میشود.

رمضانی ادامه داد: این دستگاه با امواج رادیویی باعث می شود که لارو شپشکی که داخل محصول(برنج یا غلات) است آب میان بافتیش از بین برود و خشک شود.

وی با اشاره به اینکه، مواد غذایی و تغذیه ای خرک(لارو) غلات و برنج است و مثل موجودات دیگر در محیط وجود دارد، افزود: لارو وقتی به مواد غذایی دست پیدا می کند عمر ۳۰ روزه دارد و در این مدت ۴۰۰-۳۰۰ تخم می گذارد که این تخم ها را داخل محصول قرار می دهد.

رمضانی گفت: معمولا افراد برای حفظ محصول از خرک در خانه از فلفل، برگ بو، سیر، قرص برنج و… استفاده می کنند اما وقتی برنج در محیطی گرم و مرطوب قرار می گیرد آن لاروی که داخل محصول قرار دارد شروع به رشد کرده و ماده غذایی را از داخل می خورد و تبدیل به خرک جدید می شود و دوباره تخم ریزی می کند و تا زمانی که محصول در همان محیط قرار دارد خرک نیز وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه خرک نشانه کهنگی محصول نیست بیان کرد: طی تحقیقاتی که انجام داده ام، حتی زمانی که محصول برنج از کارخانه بیرون می آید ممکن است خرک نزند ولی لارو و تخم آن داخل خود برنج وجود داشته باشد و چون قابل مشاهده نیست گمان می کنیم که محصول سالم است.

رمضانی اذعان کرد: همواره احتمال دارد که خرک در انبارهای منزل، مغازه و کارخانه ها وجود داشته باشد و وقتی محصول تازه را می آوردیم و در محیط آلوده قرار می دهیم خرک می زند و حتی همان یک خرک کافیست که داخل محصول برود و در مدت ۳۰ روز ۴۰۰ تخم بگذارد که همان لارو و تخم ها می تواند در حالت نهان و خاموش خود قرار داشته باشند و تا زمانی مشخص مثلا سه یا شش ماه یا محیطی که رطوبت زیاد است، رطوبت مورد نیاز خود را دریافت می کند و تبدیل به خرک می شود و در واقع خود را نمایان می کند و قابل مشاهده می شوند.

وی، هدف از تولید این دستگاه را در ابتدا جهت جلوگیری از آلودگی محصول دانست و افزود: ابتدا در کارخانه وقتی برنج سفید می شود می توان با استفاده از این دستگاه و امواج رادیویی، تخم هایی را که احتمال دارد در محصول وجود داشته باشند را از بین برد و در مرحله بعد با استفاده از پلاسمای اکسیژن کار ضد عفونی محصول(برنج و غلات) را انجام داد و از کپک زدن آن جلوگیری کرد و سپس محصول را بسته بندی نمود.

رمضانی گفت: این بسته بندی کاملا عاری از هر نوع باکتری، تخم لارو و خرک است و به دست خریدار از جمله مغازه دار و یا خانه دار می رسد.

وی اظهار کرد: در نگاه دیگر اگر محصولی را مغازه دار خریده که آلوده است و یا از سالم بودن آن اطمینان ندارد که دارای لارو یا خرک است یا خیر می تواند از این دستگاه استفاده کند و بسته بندی خودش را انجام دهد و محصول سالمی را به خانه دار بفروشد.

رمضانی با بیان اینکه زیاد تاکیدی به دستگاه خانگی نداریم گفت: چرا که این دستگاه برای منازل به صرفه نیست مگر اینکه مصرف سالانه خیلی زیادی داشته باشند، که خانه دار می تواند در این صورت آن محصول آلوده را در منزل پاکسازی کند و در همان محیط گرم و مرطوبی هم که دارد نگهداری را انجام دهد چون محصولش دیگر پاکسازی شده است.

وی یادآور شد: در تمام این مراحل فقط باید مراقب بود تا محصولی که از این روند عبور نکرده است را در کنار محصولاتی که پاکسازی شده اند قرار ندهند زیرا ممکن است آن محصول آلوده به تخم خرک باشد و از آن طریق محصول پاکسازی شده دوباره آلوده به خرک شود.

رمضانی با تاکید به بحث امنیت غذایی اظهار کرد: ما محصول را تولید می کنیم و همه سختی ها و تنش های آبی را برای رشد محصول پشت سر می گذاریم اما وقتی از محصولی که از این همه سختی گذشته است نتوانیم خوب مراقبت کنیم عمرش به سه چهار ماه نرسیده دچار خرک می شود و از بین می رود، پس تلاش ما بی فایده بوده است از این رو مراقبت از محصول و مدت زمان نگهداری آن بسیار حائز اهمیت است.

وی با بیان اینکه به این طرح می توان در سطح بین المللی نگریست، گفت: با توجه به اینکه خیلی از کشورها چنین مشکلی را دارند، بازار فروش ما و کشورهایی مانند هند و تایلند و… کشورهای برنج خیز و حتی کسانی که حبوبات دارند می توانند با استفاده از این دستگاه که مراقبت محصول را بالا می برد بسیار متاثر از این روند سلامت باشد.

رمضانی اذعان کرد: ما با این کار می توانیم بازار خودمان را تامین کنیم، چون وقتی برنج تولید می کنیم ولی نمی توانیم محصول را به مدت طولانی تری نگه داریم، کشاورز مجبور می شود سریع و با کمترین قیمت برنج را بفروشد ولی با این روش ماندگاری کار را بالا برده و می توانیم استفاده بهتری داشته باشیم.

وی با بیان اینکه برای این دستگاه آزمون و خطاهای زیادی از جمله میزان گرمادهی سطحی، میزان ترک و شکست برنج بخاطر از دست رفتن آب میان بافتی و… اتفاق افتاد تا به مرحله نهایی دست یابم گفت: وقتی به این طرح رسیدم با مراجعه به شرکت راهبران توسعه پارسی گیل که خود یک شرکت دانش بنیان است تقاضای همکاری برای ساخت دستگاه را داشتم که با استقبال خوب این عزیزان روبرو شدم.

رمضانی که معتقد است با استفاده از امواج رادیویی لارو خرک از بین می رود تصریح کرد: پروسه پاکسازی برنج بنا بر نوع محصول، طول و انداره دستگاه و نیز میزان برنامه تنظیم شده برای آن، متغیر است که می تواند ۱۵-۵ دقیقه طول بکشد.

وی با ابراز امیدواری از اینکه پس از پایان تحقیقات نهایی و انجام کارهای اداری و دریافت تاییدیه ها می توانیم این دستگاه را به تولید انبوه برسانیم، گفت: یک دستگاه را در ابعاد و اندازه های مختلف کارخانه ای از چهار متر تا هر اندازه ای که سفارش دهنده بنابر ظرفیتی که نیاز دارد می توان تولید کرد و یا روی خط تولیدش این فناوری را پیاده نمود که هزینه هایش نیز به مراتب پایینتر می آید.

رمضانی با اشاره به اینکه در هر تایمی که دستگاه تنظیم شود، در هر دور می تواند یک تن برنج را پاکسازی نماید افزود: با بالارفتن دستگاه میزان استفاده و سرعت نیز افزایش خواهد یافت و با توجه به اینکه طول عمر این دستگاه حدودا ۱۰ساله است، صاحبان دستگاه می توانند طی مدتی هزینه سنگین خرید را پس از کار کردن در بیاورند.

این پژوهشگر در ادامه به جوانان خوش فکر و با انگیزه ای که مانند خودش به دنبال ایده پردازی و نوآوری هستند پیشنهاد داد که از قدم بر داشتن در این عرصه نترسند.

رمضانی بیان کرد: کسانی که در رشته کشاورزی تحصیل کرده اند می دانند که در حوزه امنیت غذایی چه خطرها و تهدیدهایی وجود دارد از این رو با استفاده از علمی که بدست آورده ایم و با تجربه کسانی که کار سنتی انجام می دهند می توانیم خیلی از نوآوری ها و ایده های خوب را اجرا کنیم.

وی در ادامه همچنین خواستار حمایت و اعتماد مسئولین استانی و سازمان های دانش بنیان از طرح ها و ایده های جوانان تازه کار شد و اضافه کرد: اینکه یک شرکتی من را حمایت کرد تا نیاز نباشد برای تولید طرحم خودم شرکت تاسیس کنم و خیلی از مسیرهایی را که باید طی کرد به تنهایی طی کنم بزرگ ترین کمک و دلگرمی برای من و جوانان امثال من است و از این رو قطعا ما جواب این حمایت و اعتمادشان را به شایستگی خواهیم داد.

  • نویسنده : نوشین کریمی
  • منبع خبر : پایگاه اطلاع رسانی ره نگاران