ره نگار/ دکتر محمود رضوانی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با تاکید بر انجام و ضرورت غربالگری گفت: متاسفانه امروزه بیماری سرطان سینه روند صعودی را در گیلان طی میکند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ره نگاران – فاطمه لطیفی: سرطان سینه یکی از سرطان های شایع در زنان است که سالانه تعداد زیادی قربانی می گیرد. خوشبختانه این سرطان را می توان زودهنگام تشخیص داد و برای درمان آن اقدام کرد. سرطان سینه یکی از انواع سرطانها است که سلولهای بافت پستان را درگیر میکند که گاهی بصورت خوشخیم و گاهی بصورت بدخیم در فرد ظاهر می شود و در حقیقت یکی از رایج ترین و مهمترین علل مرگ و میر شناخته شده است.
به گفته متخصصان و پزشکان اقدام زودهنگام و تشخیص سریع میتواند از افزایش و درگیر کردن تمام بخشها و اندام ها جلوگیری کند.
اما این مراحل از طریق تست غربالگری، آزمایشات و ماموگرافی قابل تشخیص است.
بدین منظور و برای پیشگیری از این بیماری همایشی با عنوان”پیشگیری از سرطان سینه” با حضور مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری گیلان، دکتر محمود رضوانی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در تالار مرکزی رشت برگزار شد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در این همایش با بیان اینکه سرطان سینه شایع ترین سرطان در زنان است گفت: تشخیص زودهنگام میتواند فرد را از پیامدها، عواقب و خطرات جبران ناپذیر آن برهاند.
دکتر سید محمود رضوانی افزود: متأسفانه امروزه سرطان سینه بسرعت قابل توجهی در حال افزایش بوده و بر اثر برخی فاکتورها در سنین پایین تر از ۴۰ نیز گزارش شده است.
وی با بیان اینکه باید به این مساله بعنوان یک هشدار نگاه کرد اظهار داشت: در هر ۲۴ ساعت از شبانه روز سه نفر مبتلا به سرطان سینه میشوند که نگران کننده است.
دکتر رضوانی ادامه داد: چند عامل خطر وجود دارد که قابل اصلاح نیستند شامل سن بالا، سابقه خانوادگی و جهشهای ژنی، سن قاعدگی پایین تر از ۱۲ سالگی، سن یائسگی بالای ۵۵ سال، زمینه نژادی و قومی، وضعیت اقتصادی و اجتماعی بهتر و سابقه هیپرپلازی (رشد بیش از سلولها در سینه).
معاون بهداشتی علوم پزشکی گیلان به شناخت علایم هشدار و نشانه های مشکوک به سرطان اشاره کرد و گفت: بهترین راه کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان، مراقبت های دوره ای مانند معاینات توسط خود شخص، غربالگری و ماموگرافی است.
وی همچنین با اشاره به بحران جوانی جمعیت گفت: نازایی و کاهش فرزندآوری نیز یکی از دلایل شایع ابتلا به بیماری سرطان است.
در ادامه این همایش، زهرا یعقوبنژاد، مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری گیلان نیز با اشاره به هزینههای بالای درمان سرطان سینه، گفت: بیماری سرطان نه تنها فرد بلکه همه افراد خانواده را دچار تنش میکند؛ بنابراین آموزش خانوادهها و به خصوص زنان در این زمینه میتواند در کاهش ابتلا به سرطان بسیار موثر باشد.
همچنین دکتر لیلا شکرگزار متخصص جراح عمومی نیز در این همایش عنوان کرد: با وجود افزایش آمار مبتلایان به سرطان، مرگ میر ناشی از این بیماری نیز به نسبت کاهش یافته است و این بخاطر افزایش سطح آگاهی خانواده ها است.
دکتر شکرگزار ادامه داد: این تفکر که هیچ دردی در ناحیه سینه احساس نمی کنم پس من سالم هستم اشتباه است بلکه افراد از سن ۲۰ سالگی باید خودشان بصورت ماهانه معاینه و از سن ۴۰ سال به بالا نیز باید تست غربالگری را انجام دهند.
وی همچنین تاکید کرد: در برخی موارد نیز افراد پایین تر از ۴۰ سال نیز بنا بر فاکتورهای غیر اصلاحی باید به غربالگری و ماموگرافی اقدام نمایند.
گفتنی است در جریان این همایش چند تن از بانوانی که با این بیماری دست و پنجه نرم کرده اند و درگیر آن بودند به داستان چگونگی مواجهه و روبرو شدن خود زمانی که مبتلا شدند پرداختند و بر ذکر نکاتی از جمله جدی گرفتن سلامتی خود و یا مقابله و مبارزه با آن تاکید نمودند.
آنان در ادامه، داستانی با عنوان “من از سرطان قوی تر هستم” را بر اساس چگونگی رویارویی های خود با این بیماری را روایت کردند.
داستان قهرمانان این قصه پر غصه:
⭕️ بانویی به نام “معارفی” متولد سال ۵۹؛ در این همایش گفت: در پنج سالگی مادرم را به دلیل سرطان از دست دادم و نخواستم فرزند پنج سالهام نیز بی مادر شود؛ به این ترتیب برای غربالگری سرطان سینه اقدام کردم که با آزمایشات مربوطه پزشک (جراح عمومی) متوجه یک توده زیربغل و تودهای دیگر در سمت راست پستانم شد.
جواب پاتولوژی حاکی از بدخیمی سرطان پستان بود؛ اما امیدم را از دست ندادم و مقاوم برای درمان اقدام کردم؛ تمام مراحل سخت بود اما چون خدا را خیلی نزدیک و مهربانیش را یاریگر میدیدم، گذر از مراحل درمان برایم سهلتر و زیبا به نظر می رسید.
معارفی ادامه داد: از سرطان قویتر هستم و بسیار خوشحالم که توانستم او را شکست دهم.
⭕️ “مریم سفارشی” بانویی دیگر، نام خدا سرآغاز سخنانش بود؛ گفت: به نام خدا، خدایی که همین نزدیکی است و به شدت کافی است؛ همیشه گفتهام و بازهم می گویم که من از سرطان قویتر هستم.
این بانوی مبتلا به سرطان سینه که مراحل جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی را گذرانده و اکنون در مرحله هورمون درمانی است،ادامه داد: اتفاقی متوجه تودهای در سینهام شدم که با راهنمایی روانشناس سریع برای درمان اقدام کردم.
وی با قدردانی از پزشک معالج، همسر و سایر همراهانش برای درمان این بیماری افزود: اگر چه مادرم را سالیان گذشته از دست دادم اما خداوند را شاکرم که انسانهای مهربانی همچون مادر و خواهر همسرم در تمام مسیر درمان همراهم بوده و هستند.
این بانو با تاکید بر اینکه نباید با شنیدن نام بیماری سرطان ناامید شد گفت: بیماری سرطان را پذیرفتم و برای معالجه اقدام کردم؛ اکنون نیز مراحل درمانم به خوبی پیش میرود چون به معجزه باور داشتم؛ با ایمان به خدا در لحظه لحظه درمانم به خدا نزدیک تر شدم.
⭕️ و اما آخرین قهرمان این فیلم، مجری همایش پیشگیری و تشخیص سرطانهای شایع زنان بود که با صدای بلند بیان کرد: “من از سرطان قویتر هستم” و بلافاصله ادامه میدهد که خودش سرطان سینه را تجربه کردهاست.
“مریم دورباش” که خبرنگار بازنشسته گیلانی است؛ اینچنین گفت: بعد از شنیدن بیماری، نترسیدم؛ با خودم گفتم که میتوانم سرطان را شکست دهم و باید قوی باشم و مراحل درمان را طی کنم.
این بانوی باتجربه و پرتلاش تنها نگرانیاش را مشاهده پدر و مادرش از ریختن موهای سرش پس از شیمی درمانی عنوان میکند و با چشمانی گریان ادامه میدهد: پدرم ۲ ساعت بعد از جلسه نخست شیمی درمانی، از دنیا میرود.
وی بیان می کند: روزهای متفاوتی را تجربه کردم، موهایم ریخت، ناخنهایم از بین رفت، با ویلچر راه رفتم اما اکنون، رویش موها و ناخن هایم را میبینم؛ راه می روم و به این ترتیب با نیروی ایمان سالم هستم.
گفتنی است، در پایان این همایش از حامیان و بانیان انجمن های خودجوش و مردم نهاد تقدیر بعمل آمد.
- نویسنده : فاطمه لطیفی
- منبع خبر : پایگاه اطلاع رسانی ره نگاران